Sabit Fiyatlı Kargo
Haftanın her günü Canlı Destek
media

Karakalem çizim Teknikleri serimizin sonuna geldik. Serinin Temel Çizimler bölümünde temel cisimlerin çizimini öğrendiniz. Bundan sonra resim yaparken çizeceğimiz cisimler bu şekillere benzetilip çizileceği için temel çalışma olarak gereklidir. 

Sıra geldi temel çizimlerden sonra en önemli teknik olan tonlama yani gölgelendirmeye. Bu yazıda ve youtube videomuzda size çeşitli gölgelendirme tekniklerini gösterdim. Genellikle her insan kendi tarzına ve eline yatkın olan gölgelendirme tekniğini seçer. Haydi, şimdi bizimle yaptığınız çizimleri alın ve gölgelendirme teknikleri için koşun!

Daha detaylı öğrenmek için youtube Polikrami kanalımıza davetlisiniz. Bunun yanında yaptığınız çizimleri instagram @polikrami_com hesabını etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz. Çalışmada kullanılan ürünlere www.polikrami.com adresinden ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.


Malzemeler

Bigpoint 2B, 5B, 8B dereceli kalemler

Kâğıt 

Silgi

Pamuklu Çubuk



Tarama Tekniği



Gölgelemeye başlamadan önce ışığın neren vurduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Işığın geldiği yön en aydınlık tam zıttı da en karanlık kısım olmalıdır. Silindir çiziminde ışığın sol önden gelmesini istiyorum. O yüzden iki tarafta da gölge olacak ancak sağ taraftaki gölge daha koyu ve büyük olacak. 5B dereceli kalemimle sol taraftaki kısa gölgeyi sık ve yumuşak çizgilerle tarayarak yapıyorum.




Sol taraftaki tarama işlemini bitirdikten sonra dış hattı belirginleştiriyorum.




5B dereceli kalem ile sağ tarafı tarıyorum. Çizgiler silindirin yüzeyi bombeli olduğu için eğik olmalı. 




5B dereceli kalem ile tarama işlemim bittikten sonra 8B dereceli kalem ile tekrar ve daha kısa tarama işlemi yapıyorum. Sağ taraf daha karanlık olduğu için daha koyu olmalı.




Aynı şekilde dış hattı belirginleştiriyorum.



Silindirin üst kısmı düz olduğu için 5B kalemimle düz çizgilerle tarayarak gölgelendiriyorum.




Sağ tarafı ise 8B kalemimle tarayarak gölgelendiriyorum.




Silindirimizin gölgelendirilmiş hali bu şekildedir.


Yayma Tekniği




Kutumuz için ışık tam olarak sol taraftan vuruyor. Bu yüzden en karanlık kısım kutunun sağ yüzüdür. 8B kalem ile sağ tarafı boyuyorum. Dikkatli bir şekilde yapmanıza gerek yok çünkü yayacağız.




5B dereceli kalem ile de sağ kenardan ortaya doğru dikkatlice tarıyorum. Dikkat ediyorum çünkü sol taraf aydınlık kalacak. 5B dereceli kalem kullanmamın sebebi ise buradaki gölgenin sağ taraf kadar koyu olmaması.




Sağ tarafa en yakın olan kenarı 8B dereceli kalemimle kısa çizgilerle tarıyorum.




Üst kısmı da 5B dereceli kalemimle tarıyorum. Üst kısımın da yarısı ışık aldığı için yarıya kadar taranmalı.




Şimdi geldik en zevkli kısma. Pamuklu çubuk yardımıyla taşırmadan taradığımız kısımları yaydırıyoruz.




Ön taraftaki gölgeyi yayarken sağdan sola hareketlerle yaymalısınız. 




Aynı şekilde üst taraf için de sağdan sola şeklinde gölgelendirmelisiniz.




Bu görselde sol tarafta gördüğünüz az önceli pamuklu çubukla yaydığımız kutu. Sağ taraftaki ise ışığın sağdan vurduğu ve parmakla yayılmış bir kutu.


Çapraz Tarama Tekniği




Çapraz tarama tekniğinde gölge verirken büyük çarpılar oluştururuz. İlk önce bir yöne, daha sonra çapraz yöne tarama yapılır. Tarama çizgileri kalın ve birbirinden aydır. Çizgiler sıklaştıkça ve koyulaştıkça gölge, seyrekleşip inceldikçe de gölge geçişi sunar.


Bu kutuda ışık sağ üst köşeden vuruyor. Bu yüzden sol taraf ışık almıyor. 5B dereceli kalem ile ilk çapraz taramamı yapıyorum.




Daha sonra diğer çapraz taramamı yapıyorum. Gördüğünüz gibi iç içe geçmiş büyük çarpılarla yüzeyi kapladık.




Daha sonra 5B dereceli kalem ile ön yüzü tarıyorum. Bu yüzeyin sağ tarafı ışık aldığı sağ alt kısma kadar tarama işlemi yapacağız. Sağ üst kısım aydınlık kalacak.




Aynı şekilde çapraz yönde tarama yapıyorum.




Gördüğünüz üzere gölge geçişi olan kısımlarda çizgiler seyrek ve ince olur.




8B dereceli kalem ile koyu bölgeleri destekliyorum.




Üst kısım da sağ tarafa doğru çizgiler seyrekleşerek gölgelenmeli.




Aynı şekilde çapraz taramayı yapıyorum.




Son hali bu şekildedir.



Bu yazımızda 3 farklı tarama tekniği öğrendiniz. Daha detaylı anlatım için Polikrami adlı youtube kanalımıza abone olup videolarımızı izleyebilirsiniz. 

Konu ile ilgili ürünler
Yorumlar: 0

Yorum yok

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanamaz, gerekli alanlar işaretlenmiştir.*