Sabit Fiyatlı Kargo
Haftanın her günü Canlı Destek
media

Değerli sanat sever arkadaşım bu yazı, karakalem çizim için hangi malzemelere gerek duyulduğu ve tonlama dokunun nasıl yapılacağına dair fikir vermesi ayrıca web sayfamızdan ilgili ürünlere yönlendirme için ve bazı örtük amaçlar için hazırlanmıştır. Aşağıda bu yazı hazırlanırken yapılan karakalem çalışmasına da erişebilirsiniz. Evet, ön tanımlamalardan sonra içeriğimize geçelim.




Karakalem yapmak için malzeme seçiminin önemini belirterek başlamak istiyorum. Kaliteli malzeme kaliteli sonucu beraberinde getiriyor. Elbette her kurşun kalem ile çizim yapılır ancak nitelikli bir iş yapmak için ürünün markası da doğru ürün seçilmiş olması da çok önemlidir. Karakalem yapmak için malzemeleri sıralayacak olursak ;


Kağıt:


Dokusuz, gramajı yüksek, beyaz ve yakın tonları renklerde oluşan kağıtlar kullanmak uygundur. Ama farklı dokulu kağıtlar edinerek daha dokulu bir sonuç elde etmek de mümkün. 


Kalem:


Kalem olarak ise pigmenti yüksek yumuşak ve sert uçlu farklı derecelerde kalemleri edinmek gerekiyor. Farklı tonlarda, farklı dokulara sahip olabilmek için kalem seçimi mühim. Örneğin bazı alanlarda koyu bir siyah ton gerekli iken bazı alanlarda yumuşak yumuşak (soft) tonlar gerekli olabiliyor. O yüzden kalem seçiminde  HB, 2B, 4B,6B, 8B dereceyi kalemler başlangıç için uygundur. Bu klasik dereceli karakalemlere ek olarak kömür kalemler ya da stick şeklinde kömürler edinerek çok koyu alanları daha nitelikli olarak çalışabilirsiniz. Kömür kalemler için de 3B-8B ve stick kömür yeterli olacaktır.


Silgiler:

Sanatın her alanında olduğu gibi karakalemde de hatalar ve düzeltilmesi gereken alanlar olabiliyor. Burada devreye silgiler giriyor. Silginin kaliteli olması önem arz ediyor. Çünkü düşük kaliteli bir silgi, resmi düzelteyim derken daha da bozuk bir hale getirir ve düzeltilemez hatalar yaparak resmi istemediğimiz durumlara sürükleyebiliriz. Silgi olarak öncelikle yumuşak silen sanatçı silgisi ya da sınav silgisi olarak geçen silgilerden bir tane edinmek gerektiğini söyleyebilirim. Sonrasında önereceğim silgi çeşidi ise hamur silgidir. Koyu alanları yumuşak bir ton altına taşımak için hamur silgiden destek alırız. Oyun hamurunu andıran görüntüsü ile çokça kolaylık sağlayan bir silgi çeşididir. Ve olmazsa olmazlardan olan kalem silgiyi edinmeniz birçok dokuyu yakalayabilmeniz adına önem arz eder. İnce uçları ile bir kalem inceliğinde darbeler ile alanı silmenizi ve boyalı alanı silme eylemi ile ince beyaz çizgiler elde etmenizi sağlayacaktır. 


Kalemtıraş:


Kalemlerin ucunu kırmayan, en sivri şekilde açabilen, kaliteli bıçağa sahip bir kalemtıraş ya da maket bıçağı ile kalemlerinizi en uygun incelikte açabilirsiniz. Piyasada bir çok kalemtıraş mevcuttur. Öğrenci seviyesinden profesyonel seviyeye kadar bir çok kalemtıraş çeşidi mevcuttur. Ama uzun ömürlü olan ve kalemi en uygun şekilde açan bir kalemtıraş için kaliteli bir kalemtıraş almanızı tavsiye ederim.


Ekstra ekipmanlar


Duralit:

Kağıdınızı koyabileceğiniz sert bir yüzey gereklidir. Ve duralit bu konuda en uygun olan seçenektir. Farklı kalınlıkları ve ebatları olan bu duralitleri sanat malzemesi satan yerlerden edinebilirsiniz.


Mandal:

Resim mandalı kâğıdı duralite tutturmaya, Resmi yaparken kaymamasına olanak sağlayan bir mandal şeklidir. Birçok farklı türü bulunur.


Fixatif sprey:

Karakalem bittikten sonra temas ile azalan pigmenti, ya da uzun süre geçince kalem etkisinin solmasını önlemek adına 30 cm uzaktan sıkılacak bir Fixatif sprey çokça işinizi görecektir.


Karakalemde doku ve tonlama nasıl yapılır?


Yeryüzünde bulunan organik ya da inorganik her ürünün bir dokusu vardır. Hepsi birbirinden farklı hepsi ayrı türdedir.  Karakalemde dokulara ne kadar yer verilirse o oranda detaylı çalışmalar elde edilir.  Karakalemde dokuyu elde etmek için öncelikle iyi bir izlenimci olmalıyız, çizilecek ürünü incelemeli ve her detayını dikkate almalıyız.  Bunun için farklı dokuları olan ürünleri elimize alıp dokunmalı ve birçok açıdan izleyip çözümlemeliyiz, iyice izlenilmediğimiz bir ürünü küçük alıştırmalar ile kağıda aktarmak kolaylaşacaktır.


Burada esas olan izlenimci olup objeyi tamamen kavramaktan geçiyor.


Kalemi belli oranlarda bastırarak koyu renkler elde ederken, hafif bastırarak kullanımda daha silik tonlara erişmemiz mümkün. Ton skalası yaparak aynı kalem ile bir çok rengin farklı alanlarda kullanımının olduğunu göreceksiniz. Çizgi şeklinde tonlama ya da lekesel olarak tonlamalar yapılmaktadır. Kalemin ucunu daha sivri hale getirerek çizgi şeklinde taramalar ile ton yaratabiliriz. Ya da kalemin ucunu çok açmadan daha lekesel daha kalemi yuvarlak hareketler ile kullanarak tonlamalar yapabiliriz. 


Örnek tonlamalar: 


      

         
Konu ile ilgili ürünler
Yorumlar: 0

Yorum yok

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanamaz, gerekli alanlar işaretlenmiştir.*